Essentiella aminosyror i vanlig mat

Nödvändiga aminosyror

Omkring 75 % av den mänskliga kroppen utgörs av aminosyror och dessa är en vital faktor vid produktion av proteiner. Aminosyror är en viktig del av en hälsosam kost, särskilt för dig som jobbar för muskeluppbyggnad eller för dig som vill hålla en mager figur.

Varför behöver vi aminosyror ?

Till skillnad från fett och stärkelse så kan aminosyror inte lagras i kroppen under lång tid. De försämras med tiden så om de inte tas in med relativ frekvens så kan kroppen ha svårt att fungera med full kapacitet . Medan mer än 20 olika aminosyror behövs för att bilda proteiner så är det endast de väsentliga aminosyrorna (essentiella aminosyror) måste tas in på en daglig basis.
Detta kan ske genom aminosyratillskott , men också genom vissa livsmedel som innehåller naturligt höga halter av essentiella aminosyror som kroppen inte kan producera på egen hand.

Här är en lista över essentiella aminosyror och de livsmedel där du kan få dem.

Histidin

Den första essentiell aminosyran finns i magert kött , särskilt köttfärs och kalkon. Det är särskilt framträdande i rökt skinka, vilt kött och produkter fläsk. Den finns i både kött och skin av kött . Du kan också få histidin från ägg, soja, jordnötter, parmesan ost och sesam.

Isoleucin

Finns i fisk, med den högsta halten i gädd , torsk och andra Nordatlantiska skaldjur. Denna aminosyra finns också i ägg ,både vita och äggula . Sojaprotein och tofu har också den.

Leucin

Leucin är en annan aminosyra som finns i fisk och skaldjur, särskilt fisk som gädda, torsk, och tonfisk samt i ägg. Det finns även i keso, parmesan , sesam , och kött vilt , särskilt vattenbuffel och älg . Denna aminosyra är viktig för lever och fettvävnaden samt konstruktion av bindväv och muskler.

Lysin

Lysin kan härledas från de flesta kött , men även från kikärtor, linser, parmesan , quinoa och sojabönor . När det gäller kött så innehåller kyckling och havskatt stora mängder lysin.

Metionin

Hittade i spannmål, ägg ,sesamfrön ,senapsfrön ,jordnötter och paranötter. Metionin kan också konsumeras i fisk och annat kött . Mycket lite metionin finns i baljväxter och andra grönsaker.

Fenylalanin

Intressant är fenylalanin som finns i bröstmjölk hos de flesta däggdjur och har en antiseptisk och antidepressiv effekt när de konsumeras. Logiskt är då att du kan få det från huden och köttet hos de flesta djur och fiskar, även i ett antal tillverkade varor som bland annat lightläsk och andra förädlade livsmedel . Jordnötter, ägg och soja har det också.

Treonin

Ungefär som metionin  så finns treonin i de högsta halterna i keso, sesamfrön ,fågel, fisk och linser.

Tryptofan

Kanske den mest kända aminosyran är tryptofan som finns rikligt av i kött och fisk, ägg, sesam och solrosfrön, choklad , yoghurt och mjölk . Tryptofantillskott har tidigare ifrågasatt på grund av oro för hälsan, men nu har det återvänt till många butiker i både USA och Europa och säljs nu som ett komplement vid vissa apotek .

Valin

Liknar leucin och isoleucin i sin kemiska sammansättning. Valin finns i kött, särskilt nötkött och mejeriprodukter . För dem som inte kan konsumera kött och mejeriprodukter så rekommenderas kosttillskott som bland annat säljs på apotek och hälsokostaffärer världen över online . Vissa valin finns i sojaprotein, parmesan, och sesam.