EAA vs Protein

Protein VS Aminosyror

Vad är bäst av protein eller aminosyror?

protein mot aminosyrorNär allt du tränar för är att bygga muskler så kommer de flesta att säga åt dig (med rätta) att du behöver få i dig tillräckligt med protein för att mata dina muskler så de kommer att växa. Vissa personer kommer också att säga till dig att du bör ta aminosyror, i synnerhet essentiella aminosyror. De kommer att hjälpa dig i din strävan att bygga muskler.
Allt detta är sant men som vanligt i bodybuildingsvärlden så finns det så mycket information tillgänglig och så många motsättningar att detta bara leder till förvirring och naturligtvis en hel del hype.
Sanningen är att protein bryts ner till aminosyror innan det används för att underlätta muskeltillväxt. Faktum är att essentiella aminosyror ofta kalladas för byggstenar för musklerna. I grund och botten måste du bryta ner proteiner du tar till användbara former som din kropp kan hantera. Medan aminosyror redan är uppdelade för att genast bygga muskler.
Detta leder till den självklara men inte ofta frågade frågan – Om protein bryts ner till aminosyror, varför inte bara ta Aminosyror istället? 

Essentiella aminosyror viktigast

Folk kommer att säga till dig att fokusera på de essentiella aminosyrorna om du frågar efter vilka aminosyror du ska få i dig. Det finns flera studier som visar nyttan av att ta essentiella aminosyror som ett kosttillskott.

Det är argumentet när du ställer frågan – Är aminosyror bättre än protein shakes? Ja, därför kan faktiskt aminosyror vara bättre än protein och de kan användas för specifika ändamål men det totala näringsinnehållet från en proteinshake har så mycket mer saker i dem snarare än bara vanligt protein som detta gör att användningen av proteinshakes och ger många hälsofördelar.
Men frågan här är fortfarande vad som är bättre, protein eller aminosyror. Om protein slutligen bryts ned till aminosoror, och inte fördelarna med de övriga ingredienserna i protein shakes väger upp snabbheten av aminosyror.
Andra människor kommer att säga att svaret på denna fråga ”Vad tycker du själv?” … men det är inget riktigt svar. Det måste väl finnas ett vetenskapligt svar på denna fråga snarare än en nonchalant kommentar från någon som inte egentligen vet svaret.

För att hitta rätt kosttillskott för att uppnå dina träningsmål kräver en del eftertanke och svaret på vad du skulle tycka var en enkel fråga, vilket är bäst av protein eller aminosyror? Skulle det hjälpa i din strävan att bygga muskler och nå dina träningsmål. Återigen frågar jag frågan om aminosyror är proteiner som har brutits ned till aminosyror, där kroppen omedelbart kan använda dem för proteinsyntesen. Varför skulle de inte vara bättre än att ta proteinpulver som sedan måste brytas ner till aminoform?

Störst fördel med EAA

Är den största fördelen med Aminosyror den övergripande bekvämlighet? Aminosyror kan lätt tas som en kapsel, pulver eller tablettform. Enligt forskning som publicerats av ”Journal of Applied Physiology” intag av 6 gram grenade aminosyror ( BCAA ) med kolhydrater inom en till tre timmar efter styrketräning har visats förhindra muskelnedbrytning genom att främja proteinsyntesen. Besvarar det då frågan om vad som är bättre protein eller Aminosyror? Det finns två populära proteinpulver som produceras och de är gjorda av vassle (whey) eller kasein. Både vassle och kasein är högkvalitativa proteinkällor som ger alla de essentiella aminosyror som behövs för att bygga muskler. Den största skillnaden finns mellan dessa mjölkproteiner är att kasein är långsammare än vassle, potentiellt ger en stadig tillförsel av aminosyror för längre tidsperioder (som på natten). Att äta tillräckligt med protein i kosten ger dig aminosyror som kan hjälpa muskeltillväxten.

Därför är det verkligen viktigt att du äter en bra balanserad kost och se till att varje måltid har du en bra proteinkälla för att hjälpa dig att bygga muskler. Som redan nämnts aminosyror kan vara ett bekvämt sätt att förse dina muskler, om du inte har tid att äta ordentligt eller tränar väldigt hårt. Proteintillskott kan också vara till nytta för dig som har problem med att äta tillräckligt med mat varje dag för att uppfylla dina proteinbehov.

Slutsats

Slutsatsen kan du bara bestämma själv. Aminosyror är  en snabbare variant av proteiner, men hela proteiner behövs för det innehåller även andra näringsämnen. En kombination av dessa två skulle jag säga vore bäst.

Hoppas du lärde dig någonting, lycka till!

Kolla in topplistan för essentiella aminosyror